بارداری خارج از رحم

  حاملگی خارج از رحم به حالتی گفته می شود که تخمک لقاح یافته در جایی به غیر از دیواره داخلی رحم مستقر می شود و شروع به رشد می کند . ۹۸ درصد از حاملگی های خارج از رحم درون لوله های فالوپ ( لوله رحمی ) اتفاق می افتد ، با این حال امکان دارد در نقاط دیگری مثل تخمدان ، گردن رحم و حفره شکمی نیز  رخ دهد .

 

علایم بارداری خارج رحمی :
*  خونریزی واژینال یا لکه بینی
* آمنوره یا عدم قاعدگی
*  تهوع و استفراغ
* درد در ناحیه شکم
* گرفتگی عضلات
* احساس درد تنها در یک طرف بدن
* ضعف ، سرگیجه و غش کردن
* درد در ناحیه مقعد
* درد در ناحیه گردن یا شانه

 

اگر یکی از عوامل خطر ذکر شده را دارید ، سریعا به پزشک زنان خود مراجعه کنید . بارداری خارج رحمی می تواند سبب اختلال در بارداری های بعدی شود . بنابراین غنیمت شمردن فرصت و مراجعه سریع به پزشک لازم است .

 

کسی که دچار بارداری خارج رحمی شده است ، باید سریعا تحت درمان قرار بگیرد .

 

باید بدانید که در مواردی که  حاملگی خارج از رحم اتفاق می افتد امکان ادامه بارداری نیست و ختم بارداری یا سقط جنین باید انجام شود تا اتفاقی برای مادر نیفتد . ( در مواردی که دیر تشخیص داده شود خطر مرگ مادر هم وجود دارد )

 

روش درمان به زمان تشخیص و اینکه تشخیص چقدر قطعی باشد و همچنین به اندازه جنین و تکنیکهای در دسترس بستگی دارد و هدف پزشک خارج کردن جنین و حفظ توانایی باروری است .

 

 درمان دارویی بارداری خارج از رحمی :
در صورتی که بارداری خارج از رحم زود تشخیص داده شود از داروی متوتروکسات استفاده می شود . متوتروکسات یک داروی ضد سرطان است که به صورت وریدی تزریق می گردد و از رشد سلول ها جلوگیری می نماید و سلول های موجود را در طول زمان در بدن شما حل می کند . پس از تزریق این دارو ، پزشک میزان هورمون بارداری شما را بررسی می کند و در صورت بالا باقی ماندن سطح هورمون بارداری یا hCG ممکن است پزشک تزریق یک متوتروکسات دیگر را تجویز نماید . درمان دارویی معمولا اولین انتخاب برای درمان این مشکل می باشد و آزمایش خون به مدت چند روز تا چند هفته پس از تزریق دارو ، مورد پیگیری منظم قرار می گیرد .

 

تزریق متوتروکسات معمولا در موارد زیر موثر واقع می شود :
۱) هنگامی که سطح هورمون بارداری پایین باشد .
۲) هنگامی که جنین دارای هیچ گونه فعالیت قلبی نباشد .

 

 درمان بارداری خارج از رحمی با جراحی :
اگر وضعیت مادر خوب بوده و جنین نیز هنوز خیلی بزرگ نشده باشد که آسیب به لوله های رحمی وارد کرده باشد می توان از جراحی لاپاروسکوپی نیز برای خارج کردن آن استفاده کرد .  با استفاده از یک دوربین بسیار کوچک داخل لگن مشاهده شده و جراحی نیز با لوازم بسیار ریز و دقیق انجام می شود . این عمل با بی حسی موضعی انجام می شود و نقاهت آن کمتر از یک هفته خواهد بود . البته نیاز به تجهیزات و پزشک متخصص کاملا ورزیده در استفاده از این روش دارد .

 

در صورتی که افزایش سن بارداری و سایز جنین منجر به آسیب جدی در ناحیه شده و یا خونریزی شروع شده باشد بهترین روش جراحی با بیهوشی و باز کردن شکم است تا جنین و کلیه نسوج آسیب دیده خارج شود .

 

ممکن است در شرایطی بتوان لوله رحم را ترمیم کرد اما گاهی لازم است کل یک لوله خارج شود و این مساله روی توانایی باروری در آینده تاثیرگذار خواهد بود . دوره نقاهت در جراحی شکمی حدود ۶ هفته خواهد بود .

 

بنابراین بهتر است سعی شود که پیش از پارگی و تخریب لوله ، بارداری خارج از رحمی تشخیص داده شود . با تشخیص زود هنگام می توان مانع از بروز خونریزی داخلی بدلیل پارگی و خونریزی لوله و احتمالا از دست دادن لوله رحمی شد . اغلب بارداری های خارج رحمی حدود هفته های ۶ تا ۸ بارداری شناسایی می شوند . کلید تشخیص زود هنگام ، توجه به علائم و رابطه مناسب بین شما و پزشک و بحث در مورد وجود هر نوع علامت و شدت آن است .
 
چگونه می توان از بارداری های خارج رحمی پیشگیری کرد ؟
۱)  بانوان عزیز باید نظارت کامل بر بهداشت بارداری خود داشته باشند ، مخصوصا اگر باردار هستند و یا به زودی قصد باردار شدن را دارند ، باید از هر گونه بیماری های منتقله از راه جنسی مانند سوزاک و … پیشگیری کنند .

 

۲) از هر گونه شرایطی که منجر به زخم و آسیب لوله های فالوپ می شود ، پرهیز کنند .

 

۳) اگر قصد باردار شدن دارید و در عین حال سیگار مصرف می کنید ، باید بدانید خود را در معرض خطر بارداری خارج رحمی قرار می دهید .

 

۴) اگر سابقه ابتلا به PID  ( عفونت لگن ) و آندومتریوز و یا جراحی های ناحیه شکمی دارید ، خطر شما برای ابتلا به بارداری خارج رحمی افزایش یافته است .

 

۵) باید با علائم بارداری خارج رحمی آشنا باشید و در صورت مواجهه با علائم آن ، فورا به پزشک مراجعه کنید .

 

۶) اگر در گذشته سابقه ابتلا به بارداری خارج رحم را داشته اید ، باید قبل از اقدام برای بارداری مجدد تحت نظر پزشک زنان قرار بگیرید .

 

۷) اگر تست بارداری شما مثبت شده است و در عین حال خونریزی دارید و یا علایم گفته شده در بالا را تجربه می کنید ، باید به پزشک مراجعه کنید تا متخصص زنان به معاینات ناحیه لگن شما بپردازد و در صورت صلاحدید ، سونوگرافی واژینال را به شما پیشنهاد دهد تا در صورت بارداری حارج از رحمی سریعا اقدام به درمان شما کند .

 

بنابراین بهتر است قبل از بارداری و اوایل بارداری شرایط خود را در زمینه بارداری افزایش دهید .

 

دسته بندی ها: بارداری

هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است ، شما اولین نفر باشید !

دیدگاهتان را بنویسید

توجه: نظرات مدیریت سایت تا آنجا که بتواند از ویرایش یا حذف نظرات ارسالی توسط کاربران خودداری خواهد کرد ، مگر اینکه پیام مورد نظر دارای کلمات رکیک و مغایر با محدوده تعیین شده در قوانین سایت باشد .

آدرس پست الکترونیک شما هرگز منتشر نخواهد شد. قسمت های ضروری با * نشانه گذاری شده اند

*
*