سزارین یک جراحی نسبتا بزرگ است که در آن پوست شکم ، عضلات زیر آن و دیواره رحم شکافته میشود . به طور کلی ۹۰ درصد زایمانها در سطح جهان به شیوه طبیعی و ۱۰ درصد به شکل سزارین است . ( در کشور ما حدود ۳۵- ۴۰ درصد از زایمانها به صورت سزارین انجام میشوند ) . متاسفانه برخی از خانمها تصور میکنند در زایمان سزارین به نوزادشان فشار کمتری وارد میآید و او سالمتر خواهد بود ؛ در حالی که حالت مکشی زایمان طبیعی باعث پاک شدن ریه نوزاد شده و به این ترتیب نوزادانی که از طریق زایمان طبیعی به دنیا میآیند ، کمتر دچار مشکلات تنفسی میشوند .
براساس برخی پژوهشها ، نوزادانی که با روش طبیعی به دنیا میآیند ، باهوشترند و همه این دلایل باعث شده است زنان در کشورهای صنعتی و پیشرفته تمایل بیشتری به زایمان طبیعی داشته باشند ؛ مگر آنکه وضعیت خاصی وجود داشته باشد ؛ مثل
۱) بزرگ بودن سر جنین نسبت به لگن مادر :
این مورد به هنگام دردهای زایمانی مشخص میگردد ؛ به این شکل که با وجود انقباضات متوالی پیشرفت زایمان خوب نیست و در معاینه داخلی تنگی زیاد دریچه رحم و کوچکی لگن مادر و البته بزرگ بودن مشخص سر جنین تشخیص داده میشود .
۲) قرارگیری جنین به طور غیرعادی :
در وضعیت طبیعی سر جنین در رحم مادر به سمت پایین است و اگر جنین به صورت عرضی قرار گرفته باشد یا پاهای جنین پایین باشد ، امکان زایمان طبیعی وجود ندارد .
۳) ایجاد مشکل در جفت جنین و بند ناف :
اگر جفت جنین به طور زودرس از جنین جدا شود و یا جفت در قسمت فوقانی رحم قرار گیرد ، باید زایمان به طور سزارین انجام شود .
گاهی اوقات ممکن است بند ناف به داخل مجرای زایمانی سر بخورد و جریان خون و اکسیژن به جنین نرسد . در این وضعیت نیز باید به طور اورژانسی عمل سزارین انجام شود .
۴) جنین نارس و دیررس :
جنینهای نارس احتمالا تحمل فشار زایمان طبیعی را ندارند و جنینهای دیررس نیز به علت درشتی و اشکال در خونرسانی در زایمان طبیعی دچار مشکل میشوند ؛ بنابراین در این موارد نیز زایمان به صورت سزارین صورت میگیرد .
۵) RH خون :
جنینهایی که مشکلات خونی دارند ، بهتر است با روش سزارین متولد شوند ؛ زیرا تحمل فشار زایمان طبیعی را ندارند .
۶) چند قلویی :
بعضی اوقات زایمان طبیعی دوقلوها به صورت سالم صورت میگیرد ؛ اما در بیشتر مواقع سزارین بهترین راه برای حاملگیهای بیش از یک جنین است .
۷) مشکلات دیگر :
عفونتهای مختلف در ناحیه تناسلی ، فشار خون بالا ، بیماری قند ، ایدز و سابقه مرگ نوزاد ، سابقه نازایی و زایمان در سنین بالا ؛ به خصوص شکم اول ، جزء مواردی هستند که زایمان سزارین توصیه میشود .
عوارض سزارین :
از آنجا که عمل سزارین یک عمل جراحی است ، میتواند برای مادر عوارضی داشته باشد . برخی از این عوارض عبارتند از :
* افزایش احتمال عفونت رحم
* افزایش میزان خونریزی
* خطرات ناشی از بیهوشی
* احتمال عفونت محل بخیهها
* احتمال ایجاد یبوست به دلیل استفاده از داروهای بیهوشی
* طولانیتر بودن مدت استراحت و بستری شدن در بیمارستان
* دردهای لگنی و چسبندگی بیشتر
* بروز لختههای خون در پاها یا لگن بعد از جراحی
* احساس خستگی و خواب آلودگی بیشتر مادر به علت مصرف داروهای بیهوشی
* افزایش احتمال افسردگی ، احساس شکست ، ناامیدی و دلسردی مادر پس از زایمان
* عوارض و مضرات احتمالی داروهای بیهوشی روی جنین
* افزایش احتمال ایجاد مشکلات تنفسی در نوزاد
* افزایش میزان مرگ و میر شیرخواران نسبت به نوزادانی که با زایمان طبیعی متولد شدهاند .
* افزایش احتمال یرقان در نوزاد
* افزایش احتمال سکته مادر
براساس پژوهشها ، زنانی که به روش سزارین زایمان کردهاند ، حدود ۵۰ درصد بیشتر از زنانی که به روش طبیعی زایمان میکنند ، در معرض سکته هستند . البته احتمال بروز سکته بعد از زایمان در زنان بسیار اندک است ؛ اما به دلیل نوعی اختلال ، در سیستم عروقی ، زنانی که سزارین میشوند ، این احتمال در آنها کمی افزایش مییابد . چنین مطالعاتی میتواند هشداری باشد برای زنان بارداری که نگران عوارض احتمالی زایمان طبیعی هستند و از آن میهراسند و گمان میکنند که تحمل درد را ندارند .
زایمان سزارین باید از روی ضرورت انجام گیرد . همین قدر که مادران بدانند در زایمان سزارین احتمال مشکلات تنفسی در نوزاد چهار برابر بیشتر است ، شاید به هنگام انتخاب نوع زایمان ، عاقلانهتر تصمیم بگیرند . دردهای زایمانی ، باعث ترشح بیشتر هورمون کورتیزول میشود و هورمون کورتیزول همان هورمونی است که نوزاد برای بالغ شدن ریههایش نیاز دارد . مادری که بدون درد زایمان به اتاق عمل میرود و نوزادش را با برشی در شکم به دنیا میآورد ، فرصت بلوغ ریههای فرزندش را از او میگیرد .
شاید بتوان گفت دغدغه بیشتر زنان باردار این است که کدام روش زایمان ( طبیعی یا سزارین ) را برای خود انتخاب کنند و کدام یک عوارض کمتری دارد .
به طور کلی زایمان طبیعی یک فرایند کاملا طبیعی است که نسبت به زایمان سزارین مزایای بیشتری دارد . این مزایا عبارتند از :
۱) خطرات زایمان و عوارض بیهوشی در این زایمان وجود ندارد .
۲) درصد ابتلا به عفونت در مادر بسیار کمتر است .
۳) طول دوره بستری شدن و استراحت بسیار کمتر است و مادر میتواند به زودی در کنار خانواده از فرزندش مراقبت کند .
۴) حجم خونی که مادر از دست میدهد ، بسیار کمتر از زایمان سزارین است .
۵) مادرانی که زایمان طبیعی میکنند ، خیلی زودتر به تناسب اندام میرسند .
چند توصیه به زنان باردار :
* برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد زایمان به افراد مجرب مراجعه کنید .
* در سه ماهه آخر بارداری کاملا تحت نظر پزشک باشید .
* به پزشک خود اعتماد کنید و بگذارید او در تصمیمگیری به شما کمک کند .
راه اصولی برای کاهش درد در زایمان طبیعی ، ورزش مناسب دوران بارداری است که معمولا مادران کمتر به آن توجه میکنند .
به جای آنکه اولین راه ، یعنی زایمان سزارین را انتخاب کنید ، بهتر است با انجام ورزشهای مناسب این دوران ، خود را برای زایمان طبیعی آماده کنید . صحیح راه رفتن و درست نشستن همگی به هنگام زایمان روی شما تاثیر میگذارند .
ترویج زایمان طبیعی هیچ گاه با زور و تحمیل امکان پذیر نخواهد بود ؛ بنابراین با بالا بردن سطح آگاهی خانوادهها این امکان میسر میشود .
نکات تغذیهای پس از عمل سزارین :
در حال حاضر به دلایل متعددی در کشور ما آمار زایمان سزارین روبه افزایش است . در همین زمینه خانمها با رعایت برخی نکات تغذیهای و ورزشی میتوانند از عوارض عملهای جراحی سزارین بکاهند . تغذیه مناسب برای تسریع روند بهبودی زخمها و تامین انرژی کافی در بدن لازم است و عادات خوب تغذیهای دوران بارداری پس از عمل سزارین هم باید ادامه داشته باشد . مصرف غذاهای سرشار از پروتئین ، ویتامین C و آهن ضروری است . پروتئین باعث افزایش روند بهبودی زخمها و رشد بهتر بافتهای جدید میشود . غذاهای سرشار از پروتئین شامل گوشت ، مرغ ، ماهی ، تخممرغ و مغزها میباشند . ویتامین C مانند انواع مرکبات هم نقش موثری در بهبودی زخم وجلوگیری از عفونتها دارد .
آهن هم موجب تقویت سیستم ایمنی و جبران کم خونی میشود . از منابع خوب آهن جگر ، گوشت قرمز و غلات غنی شده میباشند . یکی از مشکلات رایج در این دوران یبوست است . یبوست باعث دردهای شکمی ، نفخ و کشیده شدن بخیهها میشود . برای جلوگیری از این امر و درمان آن باید آب فراوانی نوشید . نوشیدن آب به جلوگیری از دهیدراسیون و بیآبی بدن و یبوست کمک میکند . مقدار توصیه شده مایعات روزانه ۸- ۱۲ لیوان و شامل آب و آب میوههای بدون شکر میباشد . همچنین مصرف میوهای تازه و در صورت عدم تحمل ، میوههای پخته شده میتواند در رفع یبوست موثر باشند و گنجاندن سبزیجات خام و آب پز شده در رژیم غذایی و انواع غلات سبوسدار ضروری است .
در روزهای اول پس از جراحی سوپ گوشت و غذاهای زود هضم مانند پنیر کم چرب و ماست کم چرب و غذاهای پر پروتئین مانند جگر کباب شده و ماهی کباب شده بسیار مفید است . مصرف فراوردههای پروبیوتیک مانند ماست پروبیوتیک هم دراین دوران مفید بوده و توصیه میشود . در هفته اول بعد از جراحی از مصرف غذاهای چرب و سرخ شده باید خودداری کنید حتی مصرف زرده تخممرغ و شیر هم در هفته اول باید محدود شود زیرا این مواد غذایی نفخآور هستند .
غذاهای تخمیری هم موجب بروز نفخ میشوند برخی از غذاهای خام و سرد مانند کلم و هندوانه هم تا ۴۰روز بعد از عمل جراحی نباید مصرف شوند . از مصرف حبوبات ونوشیدنیهای گازدار در هفتههای اول به شدت خودداری کنید . به جای سه وعده غذای حجیم در روز سعی کنید تعداد وعدهها بیشتر و حجم غذا کمتر شود تا از اتساع شکمی و کشیده شدن زخمها جلوگیری شود . مصرف مکملهای آهن ، روی ، کلسیم و ویتامین E جهت جبران کمبودهای بدن الزامی است و باید طبق دستور پزشک استفاده شوند .
دسته بندی ها: بارداری
هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است ، شما اولین نفر باشید !