حالت تهوع و ویار در دوران بارداری

بارداری یکی از شیرین ‌ترین لحظات زندگی یک زوج و بخصوص پرهیجان‌ ترین دوران زندگی مادر به شمار می‌رود . ۹ ماهی که با تمام سختی‌هایش ، پایان خوشی را به دنبال دارد . در این میان برخی زنان باردار هستند که به دلیل شرایط خاص خود نسبت به دیگران ، این دوران را با سختی بیشتری سپری می‌کنند .

 

ویار را شاید بتوان یکی از دردآورترین لحظات دوران بارداری دانست . برخی زنان به انواعی از مواد غذایی علاقه بسیار زیادی نشان می‌دهند و برعکس ، برخی طبع‌شان تغییر کرده و نمی‌توانند خوردن بعضی مواد غذایی و بوهای خاصی را تحمل کنند .

 

در واقع حالت تهوع و استفراغ دوران بارداری را شاید بتوان جزء جدایی‌ ناپذیر این دوران به شمار آورد که بیشتر خانم‌های حامله با آن دست و پنجه نرم می‌کنند .

 

ویار حاملگی دو حالت کلی دارد . در حالت اول عده‌ای از خانم‌های باردار تمایل شدیدی به خوردن برخی مواد غذایی پیدا می‌کنند و چندان مشکل جدی برای آنها ایجاد نمی‌کند . ولی در حالت دوم خانم‌های حامله با خوردن غذاهای خاص و حتی وجود بوی غذا یا مواد دیگر در محیط حالت تهوع پیدا می‌کنند .

 

این علائم بین ۴ تا ۸ هفته نخست بارداری آغاز شده و در هفته ۱۱ و ۱۳ به اوج خود رسیده و گاهی در هفته‌های ۱۴ و ۱۶ خاتمه می‌یابد .

 

بسیاری بر این باورند این حالات که در اصطلاح به « ویار بارداری » معروف است ، تنها در سه ماهه نخست بارداری ، مادر را آزار می‌دهد و بعد از آن از بین می‌رود ولی بررسی‌ها نشان داده است در بسیاری از خانم‌های باردار این حالات معمولا تا بعد از سه ماهه اول نیز ادامه یافته و حتی تا پایان حاملگی ادامه خواهد داشت .

 

این علائم اغلب صبح‌ها سراغ آنها آمده و با گذشت زمان بهبود می‌یابد ولی بروز آن در دیگر ساعات روز هم دور از انتظار نیست . به خاطر داشته باشید شدت علائم در خانم‌ها متفاوت بوده و تقریبا ۷۰ درصد از آنها دچار حالت تهوع و استفراغ حاملگی شده و برخی از زنان باردار نیز هرگز چنین حالاتی را تجربه نمی‌کنند .

 

زنان بارداری که ویار را تجربه می‌کنند ، بیشتر به خوردن مواد شیرین ، فرآورده‌های لبنی ، خوراکی‌های شور ، میوه‌های ترش و نیز غذاهای پرادویه و تند رغبت نشان می‌دهند .
علاوه بر این ، نوع دیگری از ویار شدید به مصرف مواد عجیب وجود دارد که ممکن است هرگز در زمان معمول اقدام به امتحان آن هم نکنند ولی در دوران بارداری ، زنان حامله به دلیل وضع خود تمایل بسیار شدیدی به خوردن این مواد از قبیل گچ ، خاک ، برنج خام ، خاکستر ، صابون ، سنگ ریزه و مو پیدا می‌کنند که در پزشکی به این حالت « پیکا » می‌گویند .

 

 

ویارهای عجیب و غریب :
شاید تا کنون شنیده باشید که برخی زنان باردار به خوردن مواد نامتعارف گرایش بسیار شدیدی نشان می‌دهند . موادی که اغلب افراد در شرایط عادی تمایلی به خوردن آنها نداشته و این کار برایشان عجیب به نظر می‌رسد .

 

محققان هنوز نتوانسته‌اند دلیل اصلی تمایل ویارهای عجیب زنان باردار را پیدا کنند ولی عده‌ای از آنها معتقدند خوردن برخی مواد غیر‌ معمول از قبیل گچ ، یخ ، زغال ، خاک ، برنج و … اغلب نشانه کمبود بعضی مواد مغذی از قبیل آهن ، کلسیم و روی در بدن بوده و مصرف مکمل‌های آهن ، کلسیم و روی می‌تواند تمایل آنها را به این مواد کاهش دهد . اما بررسی‌ها نشان می‌دهد ویارهایی که فرد را متمایل به خوردن برخی مواد غیر معمول می‌کنند ، می‌تواند برای مادر و جنین داخل رحم مضر باشد .

 

برخی به خوردن مواد حاوی سرب از قبیل خاک و رنگ تمایل دارند که مصرف این مواد ممکن است مسمومیت‌های سربی به همراه داشته و به شدت روی مادر و جنین اثر منفی گذاشته و حتی در موارد شدیدتر منجر به مرگ ‌شود . گاهی مصرف این قبیل مواد مانند مو ، سنگ ریزه و خاک منجر به انسداد روده‌ها و در نتیجه یبوست شدید ، التهاب احشا و نیز عفونت می‌شود .

 

عفونت‌های انگلی از جمله عوارضی است که بر اثر خوردن خاک و امثال آن در بدن ایجاد می‌شود و به دنبال آن ، احتمال عفونت مجاری معده و روده ، درد و کاهش وزن رخ می‌دهد .

 

از دیگر عوارضی که بر اثر خوردن این گونه مواد حاصل می‌شود ، مشکلات دندانی است . از آنجا که دندان‌ها به منظور جویدن مواد خوراکی تعبیه شده‌اند ، جویدن هر گونه ماده غیر‌خوراکی و غیر‌معمول می‌تواند باعث وارد آمدن آسیب جدی به آنها و شکستگی و ترک خوردن آنها شود .

 

ویارهای حاملگی اثراتی نیز روی جنین گذاشته و باعث می‌شود خوردن مواد غیر‌خوراکی مانع از جذب مناسب مواد مغذی و معدنی در بدن جنین شده و عوارضی چون تولد نوزادانی با وزن پایین ، زایمان زودرس و تولد نوزاد مرده را سبب ‌شود .

 

از ویارهایی که برخی زنان باردار با آن مواجه شده و تمایل زیادی به مصرف آن نشان می‌دهند ، خوردن برنج خام است .

 

طبق بررسی‌ها ، برنج یکی از موادی است که حاوی مقادیر بالایی « آرسنیک » بوده و با وجود سمی بودن این ماده ، مصرف آن می‌تواند با انتقال از طریق بند ناف ، به جنین داخل رحم صدمات جدی وارد آورده و از طرفی احتمال سقط جنین در چنین زنانی بالا می‌رود . نوزادان متولد شده از مادرانی که در دوران بارداری برنج زیادی مصرف کرده‌اند ، در زمان تولد وزن کمتری داشته و بیشتر در معرض خطر مرگ قرار می‌گیرند .

 

یکی دیگر از عادت‌هایی که برخی زنان باردار با آن مواجه می‌شوند ، مساله خاک ‌خوری است که فرد در آن میل شدیدی به خوردن خاک پیدا می‌‌کند و به طور کلی خیلی غیر‌معمول جلوه می‌کند .

 

خوردن خاک به دلیل آلودگی آن معمولا توصیه نمی‌شود ولی به طور کلی همه محققان بر این عقیده استوارند که ویارهای شدید به موارد غیرعادی « پیکا » زمانی که مدت زیادی طول بکشد ، می‌تواند باعث زایمان‌های زودرس در زنان باردار شده و از سوی دیگر به دلیل جایگزینی این گونه مواد به جای وعده‌های غذایی ، فرد ممکن است دچار کم‌خونی و حتی سوء‌تغذیه شود .

 

ویار حاملگی به طور طبیعی خطری را متوجه مادر و کودک نمی‌کند ولی چنانچه شما قبل از بارداری کاهش وزن داشته و ویار این دوران مانع از اضافه وزن شما در این دوران شود ، ممکن است کودکی با وزن پایین به دنیا آورید . استفراغ‌های متعدد از سوی مادر می‌تواند باعث پارگی غشاهای دستگاه گوارش منتهی به معده شود .

 

 

۹ ماه بارداری بدون دردسر :
بسیاری از زنان باردار ، ویار را بدترین و غیر قابل تحمل ‌ترین بخش حاملگی می‌دانند . درمان ویارهای حاملگی در بسیاری از موارد ضرورتی ندارد و بهترین کار ممکن ، گذشت زمان است ولی چنانچه این حالت‌ها شدت گیرد ، پزشک متخصص با آگاهی از وضع بیمار ، برای او دارو و انواع مکمل‌ها را تجویز می‌کند که از میان مکمل‌ها ، ویتامین ۶ Bو B12 و داروهای ضد تهوع می‌توانند مؤثر باشند . ولی هرگز بدون نظر پزشک اقدام به مصرف این داروها نکنید چرا‌که استفاده بالاتر از حد نیاز ویتامین ۶ B ممکن است باعث بی‌حسی و آسیب عصبی شود که برای رشد جنین مضر است .

 

در صورت تداوم تهوع و استفراغ و کم‌شدن آب بدن ، به بیمار مایعات وریدی ، سرم و داروهای ضد تهوع و انواع ویتامین‌ها و الکترولیت‌های مورد نیاز بدن تزریق می‌شود .

 

بهتر است برای بهبود شرایط در این دوران ، سبک تغذیه و زمان آن را کمی تغییر دهید . از خوردن مواد غذایی یا هر گونه بویی که ویار شما را تشدید می‌کند ، دوری کنید .

 

طب سوزنی در برخی موارد می‌تواند علائم را کاهش دهد . ادامه یافتن حالت تهوع و استفراغ و نبود تمایل به خوردن بسیاری از مواد غذایی ، علاوه بر کم آبی بدن می‌تواند زنان باردار را با سوءتغذیه مواجه کند .

 

بررسی‌ها نشان می‌دهد انواع گوشت قرمز و سفید می‌تواند یکی از عوامل بروز ویار حاملگی باشد و نتایج به دست آمده حاکی است در نقاطی که ویار حاملگی شیوع کمتری دارد ، خوراک افراد را بیشتر غلات تشکیل می‌دهد و گوشت قرمز و سفید طرفداران کمتری دارد .

 

علاوه بر این ، حالت تهوع و استفراغ حاملگی که ما آن را به عنوان ویار حاملگی می‌شناسیم ، صحت ترشح هورمون‌های بارداری را تصدیق می‌کند و از طرفی ، در زنان بارداری که دچار این علائم می‌شوند ، آمار سقط جنین بسیار پایین‌تر از زنانی است که ویار حاملگی را تجربه نمی‌کنند ولی از یاد نبرید که گاهی زنان بارداری هم هستند که با نداشتن این علائم ، فرزندان سالمی به دنیا می‌آورند .

 

در صورتی که شما هم در نزدیکی خود زن بارداری را می‌شناسید که از این علائم رنج می‌برد ، نگرانی را کنار بگذارید و برای بهبود وضع او ، با یک پزشک مشورت کنید تا پس از بررسی‌های لازم ، درمان مناسبی برای او در نظر بگیرد .

 

شما نیز در مراحل درمانی به فرد مورد نظر کمک کنید و وی را از خوردن چنین موادی منع کنید تا از عوارض جانبی احتمالی که ذکر کردیم ، دور بماند .

 

البته علاوه بر درمان‌هایی که توسط پزشک تجویز می‌شود ، با رعایت برخی مسائل می‌توانید به این افراد کمک کنید تا دوران بارداری خود را با سلامت کامل و به دور از هر مشقتی پشت سر بگذارند .

 

 

اگر به عنوان یک زن باردار با علائم ذکر شده مواجه هستید ، این موارد را به خاطر بسپارید و اجرا کنید :
* از خوردن خوراکی‌های شور خودداری کنید . غذاهای چرب را به دلیل دیر هضم‌بودن تا حد امکان از رژیم غذایی خود حذف کنید و به خاطر داشته باشید مصرف زنجبیل تاثیر بسزایی در کاهش این علائم دارد .

 

* بهترین مواد غذایی انتخابی برای زنان باردار غذاهای سرشار از کربوهیدرات ، کم چربی و زود هضم است . نان تست ، سیب‌زمینی پخته ، دسرهای ژلاتینی از جمله کربوهیدرات‌هایی است که در این دوران می‌تواند شرایط زنان باردار را بهبود بخشد . غذاهای حاوی نمک و زنجبیل نیز می‌تواند مؤثر باشد ولی به خاطر داشته باشید تا جایی که می‌توانید از مصرف غذاهای چرب ، پرادویه و شور پرهیز کنید .

 

* سعی کنید در طول روز حجم غذای مصرفی خود را کاهش داده و در عوض دفعات غذا خوردن را افزایش دهید و به عبارتی ، تعداد وعده‌های غذایی بیشتر با حجم کمتر بهترین روش تغذیه برای زنان باردار به شمار می‌رود . خالی ماندن معده احتمال حالت تهوع را افزایش می‌دهد .

 

* قبل از خوابیدن برای کاهش نوسانات قند خون که باعث حالت تهوع می‌شود ، کربوهیدرات‌ها را به همراه پروتئین‌ها مصرف کنید .

 

* مصرف شیرینی‌جات در خانم‌های باردار ، تهوع و استفراغ را کاهش می‌دهد .

 

* پزشکان توصیه می‌کنند زنان باردار بلافاصه بعد از بیدارشدن از خواب ، قطعه‌ای بیسکویت یا نان تست مصرف کنند .

 

* در طول روز خوردن مایعات را فراموش نکنید ولی به خاطر داشته باشید که برای کاهش حالت تهوع و استفراغ ، مایعات را بین وعده‌های غذایی مصرف کنید نه مابین غذا .

 

* از خوردن غذاهایی که در شما ایجاد حالت تهوع و استفراغ می‌کنند ، خودداری کنید . مصرف پیاز ، سیر و کلم حاوی مواد گوگردی معده و روده را تحریک می‌کند .

 

* زمانی که در منزل هستید، سعی کنید با باز گذاشتن پنجره‌ها از هوای تازه بیرون استفاده کنید .

 

* قرص‌های گلوکز ، فروکتوز و فسفوریک با کاهش انقباضات ماهیچه‌ای دیواره معده و روده‌ها ، احتمال تهوع و استفراغ را به حداقل می‌رساند .

 

با تمام این حرف‌ها پزشکان معتقدند زنانی که در زمان اقدام به بارداری و در ماه‌های اول حاملگی و حتی پیش از حاملگی اقدام به مصرف مولتی‌ویتامین‌ها می‌کنند ، به نسبت دیگر زنان باردار دوران بی‌ دردسر تری را پشت سر گذاشته و کمتر دچار ویارهای حاملگی می‌شوند . مصرف اسید فولیک به عنوان یک ویتامین مکمل به جلوگیری از بروز نقص در تشکیل لوله عصبی جنین کمک شایانی می‌کند .

 

 

ویار چرا و چگونه ؟
علت اصلی تهوع و استفراغ دوران حاملگی هنوز بدرستی مشخص نشده ولی شواهد به دست آمده حاکی است تغییرات سریع ایجاد شده در سطوح هورمونی بدن می‌تواند عامل اصلی بروز چنین حالاتی باشد .
این تغییرات به نوبه خود باعث انقباض ماهیچه‌ها و کند ترشدن حرکات معده و روده شده و در نهایت به تهوع و استفراغ منجر می‌‌شود .
هورمون‌های استروژن ، پروژسترون ، گونادوتروپین و نیز هورمون‌های تیروئید در استفراغ‌های شدید دوران بارداری نقش عمده‌ای ایفا می‌کنند .

 

تحقیقات نشان می‌دهد زمانی که سطح قند خون پایین باشد ، زنان باردار بیشتر دچار حالت تهوع و استفراغ می‌شوند و علاوه بر این ، زنانی که با خوردن قرص‌های ضد بارداری ، ابتلا به میگرن و بیماری حرکت دچار تهوع می‌شوند ، در دوران بارداری نیز بیشتر احتمال تجربه حالت تهوع و استفراغ را دارند . از سوی دیگر ، افرادی که سابقه خانوادگی در این مساله دارند نیز بیشتر در معرض چنین حالاتی قرار دارند .

 

جنبه روانی مساله بارداری از جمله عواملی است که در کنار دلایل ذکر شده می‌تواند یکی از علل بروز ویارهای حاملگی باشد . واکنش روانی خانم‌های باردار در برابر پدیده بارداری و بدون برنامه رخ دادن آن در شدت این مساله بی‌تاثیر نیست .

 

پزشکان و محققان معتقدند ویار حاملگی بسیار تحت تأثیر ژنتیک و وراثت قرار دارد ؛ به گونه‌ای که چنانچه مادر و خواهر شما چنین مشکلی داشته باشند ، به احتمال زیاد شما هم ویارهای بارداری را تجربه خواهید کرد . مشکل ویار در بارداری اول ، حاملگی چند قلویی و داشتن جنین دختر شانس ابتلا به ویار حاملگی را افزایش می‌دهد .
دسته بندی ها: بارداری

هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است ، شما اولین نفر باشید !

دیدگاهتان را بنویسید

توجه: نظرات مدیریت سایت تا آنجا که بتواند از ویرایش یا حذف نظرات ارسالی توسط کاربران خودداری خواهد کرد ، مگر اینکه پیام مورد نظر دارای کلمات رکیک و مغایر با محدوده تعیین شده در قوانین سایت باشد .

آدرس پست الکترونیک شما هرگز منتشر نخواهد شد. قسمت های ضروری با * نشانه گذاری شده اند

*
*